Dünya Kupası devam ederken Katar'dan kötü bir haber geldi. Alex isimli Filipinli bir göçmen işçi, Suudi Arabistan Milli Takımı tarafından kullanılan The Sealine Beach Resort'ta meydana gelen bir olayda öldü. FIFA üzücü olayı doğruladı.
Dünya Kupası CEO'su Nasser Al Khater, işçinin ölümünü 'hayatın doğal bir parçası' olarak nitelendirdi.
BBC muhabirinin konu hakkındaki sorusunu cevaplayan yönetici; "Bir Dünya Kupası'nın ortasındayız ve başarılı bir turnuva geçiriyoruz ve şu anda konuşmak istediğiniz konu bu mu? Ölüm ister işteyken, ister uykunuzda olsun, hayatın doğal bir parçasıdır." dedi.
İşçinin emniyet kemeri olmadan otelin otoparkındaki ışıkları tamir ederken düşerek hayatını kaybettiği belirtildi. Katarlı bir hükümet yetkilisi yaptığı açıklamada, "Soruşturmada güvenlik protokollerine uyulmadığı sonucuna varılırsa, şirket yasal işlem ve ağır mali cezalara tabi olacak. Bir işçinin yaralanması, vefat etmesi veya bir işverenin maaşını ödeyememesi durumunda İşçi Destekleme ve Sigorta Fonu aracılığıyla tazminat ödenir." ifadelerini kullandı.
Katar, insan hakları sicili ve göçmen işçilere kötü muamele nedeniyle incelemeye alındı.
2022 Dünya Kupası, 2010 yılında Katar'a verildiğinden beri tartışmalarla anıldı ve göçmen işçilere yönelik muamele dünyanın pek çok yerinde tepkiye neden oluyor.
Times'da yer alan habere göre; Şubat 2021'den beri 6.500 göçmen işçinin hayatını kaybettiği belirtildi; ancak yetkililer turnuvayla doğrudan bağlantılı projelerde yalnızca 40 kişinin öldüğünü iddia ediyor.
Öte yandan aktivizm grubu, FIFA Başkanı Gianni Infantino'yu 725 bin kişi için yaklaşık 440 milyon dolarlık bir tazminat fonu oluşturmaya davet etti. Grup ayrıca İsviçre'de Infantino'yu protesto etti.
Sözcü Andy Legon, Infantino hakkında şunları söyledi: "Infantino'un ailesi aslında buraya göçmen işçi olarak taşınmıştı. Bu yüzden onun bu Dünya Kupası'nda hayatını kaybeden birçok göçmen işçiye tazminat ödemesi gerektiğini hatırlatmasını umuyoruz."
Eylem Grubu, FIFA'nın göçmen işçiler için fon toplamasını talep ediyor.