1. USAIN BOLT Onun adını yazmamıza gerek var mıydı? Sadece atletizm dünyasının değil, konuyla alakalı alakasız herkesin dünya rekoru kırıp kırmayacağını merak ettiği Jamaikalı. 4 yıl önce Pekin’de ne Tyson Gay ne de Asafa Powell onu durdurabilmişti. 100 metre, 200 metre ve 4x100 bayrak yarışlarında dünya rekorları patır patır kırılmıştı. Şimdi karşısında kimler var? Tyson Gay, uzun bir sakatlık döneminden çıktı. Ama Olimpiyat finalinde zirve yapacaktır. Gay’i Amerika seçmelerinde 9.80 koşarak geçen Justin Gatlin bıraktığı yerden devam etmek istiyor. Doping cezası aldığı sırada olimpiyat ve dünya şampiyonuydu ama o zamanlar Bolt çömezdi. Jamaikalılar Powell ve Yohan Blake de bu hızlı adamlar gösterisinin diğer aktörleri.
2. DAVID RUDISHA Bu delikanlı, 800 metrede dünya rekorunu parçalamayı seviyor. Son nokta 1:41.01! Londra Olimpiyat Oyunları’nın mimarı Lord Sebastian Coe, bir zamanlar dünyayı peşinden koşturduğu mesafenin yıldızını alkışlamaya hazırlanıyor. Genç Kenyalı’nın önü açık. Londra’da onu zorlaması beklenenler de aynı kıtadan. Sudan’ın acılarla yoğrulan Darfur bölgesinden Abubekir Kaki ve Etiyopyalı Mohammed Aman, Rudisha’yı rahat bırakmayacaktır. Açıkçası dünya rekoru olur mu bilinmez ama nefeslerin kesileceği bir final bizi bekliyor.
3. MICHAEL PHELPS 27 yaşındaki Phelps’i üçüncü ve son Olimpiyatında izlemek gerek. Pekin’de aldığı 8 altın madalya bir rekordu. Toplamda 14 altın Olimpiyat tarihinde bir başka rekor. Ama daha toplam madalya rekoruna erişemedi. 16 madalyası var ve Sovyet jimnastikçi Larissa Latynina’yı yakalayabilmek için 2 madalyaya daha ihtiyacı var. Bu kez 7 dalda yarışacak Phelps. Daha genç rakipleri olacak. Ama o büyük bir yıldız ve yeni rekoru elde edebilmek için, tarihi yine değiştirebilmek için patlamaya hazır bir bomba.
4. JORDYN WIEBER Dünya jimnastiğinde yeni bir çığır açmaya hazırlanıyor 17 yaşındaki Amerikalı sporcu. Geçen yıl Tokyo’da düzenlenen Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası’nda Rus yıldız Viktorya Komova’yı geçerek ortalığı birbirine kattı Wieber. Londra’da Wieber ile Komova’nın mücadelesi nefesleri kesecek.
5. LEBRON JAMES O çok istediği NBA şampiyonluğunu aldı James. Şimdi sırada 2. Olimpiyat altını ya da bir başka deyişle 3. Olimpiyat madalyası. Atina’da bronzla yetinmişti, Pekin’de altına adeta uçmuştu. Bu moralle ve yanında Kobe ile Londra’da LeBron’u seyretmek rakipleri için bile heyecan verici bir deneyim olacak. Rüya Takım maçlarını kaçırmayın.
6. ÇİN ATLAMA TAKIMI Son Dünya Şampiyonası’nda bu dalda verilen 10 altın madalyanın tamamını kazandılar. Tamam zaten bu konuda iyiydiler ama bu kadarı da fazla oldu. Kadınlarda Wu Minxia, He Zi, Shi Tingmao; erkeklerde Li Shixin, Qin Kai, Luo Yutong gibi isimler bir Olimpik süpürme konusunda iddialı görünüyor.
7. FEDERICA PELLEGRINI Dünyanın en güzel sporcularından birisi. İtalyan yüzücü Pekin’den 200 metre serbest altınıyla dönmüştü. Gönül ilişkilerindeki gelgitler en az başarıları kadar ilgi çekiyor. Altın madalya alır mı bilinmez ama sadece o güzel yüzünü görebilmek için bile izlemeye değer. Son Avrupa Şampiyonası’nda 200 metre serbestte altın madalya kazanarak Londra için iyi durumda göründü.
8. MARIA SHARAPOVA Teniste dünyanın 1 numarası için yeni bir meydan okuma. Muhtemelen Rusya Olimpiyat kafilesinin bayrağını Açılış Töreni’nde o taşıyacak. Bu yıl hayli formda görünen Sharapova, Wimbledon’ın hemen ardından yine aynı kortlarda madalya için raket sallayacak. Çekişme büyük olacak ama bu form grafiğiyle altın madalyanın en büyük adayı o olacak.
9. ZHANG JIKE Masa tenisini Çinliler domine ediyor. Hatta birçok ülke Çin’den sporcu ithal ediyor. Zhang Jike 1 yıldır erkeklerde büyük başarılar kazanıyor. Hali hazırda teklerde Dünya şampiyonluğu ve Dünya Kupası şampiyonluğu unvanlarını elinde bulunduruyor Jike. Eğer masa tenisinde Olimpiyat şampiyonluğunu kazanırsa kariyer grand slami yapan 4. erkek sporcu olacak.
10. EVGENIYA KANAYEVA Ritmik jimnastikte 22 yaşındaki Kanayeva’yı sporu bırakmadan efsane statüsünü kazanmış olarak gösterebiliriz. Bu spor dalında birçok rekora imza atan Kanayeva, ikinci Olimpiyat şampiyonluğu için mücadele edecek. Dünya şampiyonalarında 17 altın, 1 gümüş; Avrupa şampiyonalarında 13 altın, 1 gümüş; Dünya Oyunları’nda 4 altın; Dünya Kupası finallerinde 28 altın, 1 gümüş, 2 bronz; Grand Prix finallerinde 15 altın ve Üniversite Oyunları’nda 9 altın, 1 gümüş kazandı. Böyle bir sporcuya efsane denmez de ne denir?
11. ZOU SHIMING Boks tarihinde böyle bir Çinli görülmedi. 48 kiloda tozu dumana katmaya devam ediyor. 31 yaşındaki Shiming, 2004’te Atina’da bronz, 2008’de Pekin’de altın aldı. Sonuncusu geçen yıl omak üzere 3 kez Dünya şampiyonu oldu. İki kez de Asya şampiyonluğu var. Kısacası 3. olimpiyatından da madalyayla çıkmak isteyen Shiming seyredilmesi gerekenler arasında yer alıyor.
12. MICHAL MARTIKAN Slovak kanocu, C-1 kategorisinde dünyanın en iyisi kuşku yok ki. Hatta bir efsane statüsü kazanması da muhtemel. 1996 Atlanta Olimpiyatları’nda henüz 17 yaşındayken altın madalya kazandığında herkesi şaşırtmıştı. Martikan 2000 ve 2004’te gümüşle yetinen Slovak sporcu, Pekin’de yine altına dönmüştü. Martikan’ın 12 Avrupa, 9 dünya şampiyonluğu var.
13. GREGORY BAUGE Pist bisikletinin yıldızlarından birisi Fransız sporcu. 2008 Pekin Olimpiyatları’nda takım sprintte gümüş almıştı. Avustralya’nın Melbourne kentinde düzenlenen son Dünya Şampiyonası’nda Bauge, sprintte altın, takım sprintte gümüş elde etti. Londra’da ev sahibi Briyanyalılar’a karşı Bauge altın arayacak.
14. VIVIAN CHERUIYOT Kenyalı uzun mesafeci 4 yıl önce Etiyopyalı Tirunesh Dibaba’nın yaptığını gerçekleştirmenin peşinde. Hem 5 bin hem 10 binde kazanırsa kadın atletizmindeki yerini iyice sağlamlaştıracak. Başta Dibaba ve Meseret Defar olmak üzere Etiyopyalılar, onun bu sonucu yakalamaması için ellerinden geleni yapacak.
15. YELENA ISINBAYEVA Rus sırıkçıya Dişi Bubka denmesi bir tesadüf değil. Antrenör değişikliği üzerine yaşadığı sıkıntıların ardından yeniden o şampiyon havasına büründü. Dünya rekoru kırmak, şampiyon olmak onun işi. Atina ve Pekin’den sonra Londra’da da Olimpiyat şampiyonu olmak istiyor. Son form durumu gösteriyor ki Isinbayeva’yı şampiyonluktan sadece bir sakatlık alıkoyabilir. Rakiplerinden çok sonra müsabakaya başlamasıyla ve ilginç konsantrasyon tekniğiyle Isinbayeva’nın her hali izlemeye değer.
16. RYAN LOCHTE Amerikalılar’ın en önemli yüzücülerinden birisi. Yıllarca Phelps’in gölgesinde kaldı. Artık 28 yaşında ama bu kez rakibini gölgede bırakmayı planlıyor. 3. Olimpiyatı öncesi 2’si bayrak 3 Olimpiyat altınına sahip olan Lochte’nin en az 4 altın için Londra’ya gittiğini hatırlatalım. Halihazırda 200 metre karışıkta dünya rekoru ona ait.
17. FILIP FILIPOVIC Su topunun en büyük isimlerinden birisi. 25 yaşındaki Filipovic, sadece Sırbistan Milli Takımı’nın başarılı peformansıyla değil kişisel olarak da öne çıkıyor. Sırbistan’ın ikinci olduğu son Dünya Şampiyonası’nda En Değerli Oyuncu seçildi. Pekin’de bronzla yetinen Sırbistan’ın altın alabilmesi için büyük çaba gösterecek ve bu sporu sevenleri mest etmeye devam edecek.
18. VICTOR LEBEDEV Serbest güreşin yeni yıldızlarından birisi Rus sporcu. 24 yaşında ilk kez Olimpiyat heyecanı yaşayacak. 55 kiloda mücadele eden Lebedev, son iki Dünya Şampiyonası’ndan altın madalyayla çıkmayı başardı. Bakalım Olimpiyat heyecanı, onun performansını olumlu şekilde etkileyecek mi?
19. KAORI ICHO Çok da eski bir geçmişe sahip olmayan kadınlar güreşinin en büyük yıldızlarından birisi. 28 yaşındaki Japon güreşçi, 2004 ve 2008 Olimpiyat Oyunları’nda altın madalyaya ulaştığı gibi 2002 yılından bu yana katıldığı 7 Dünya Şampiyonası’ndan da altın madalyayla döndü. 63 kiloda gerçek bir şampiyonu izleyeceksiniz.
20. BÜYÜK BRİTANYA FUTBOL TAKIMI Herkes onları merak ediyor. Yıllar sonra Britanya’yı oluşturan İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’nın ortak bir takımı sahaya çıkacak. Açıkçası İngiltere dışındaki federasyonlar, buna pek sıcak bakmasa da kimlerin nasıl oynayacağı soruları kafalarda. Stuart Pearce, bu karışık durumun tam ortasında teknik direktör olarak yer alacak.